Meestgestelde vragen over corona en de uitvaart

1. Als iemand overleden is aan het coronavirus is hij/zij nog besmettelijk?

"Uit onderzoek blijkt dat het virus na het overlijden van een patiënt nog kort actief is. Bij lage temperaturen (door koeling) en hoge luchtvochtigheid kan het virus nog twee tot drie dagen na overlijden aanwezig zijn. De manier waarop besmetting plaatsvindt is belangrijker: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Nadat iemand is overleden, kan besmetting alleen plaatsvinden door handen niet goed te wassen en het niet dragen van beschermingsmiddelen.

Komt de uitvaartverzorger nog wel om de begrafenis door te spreken als iemand overleden is aan het coronavirus?

"Dat is per situatie verschillend. Ichthus Uitvaartzorg gaat niet aan tafel zitten met mensen die besmet zijn. Als nabestaanden niet besmet zijn en niet in quarantaine zitten, wordt de begrafenis op de normale manier geregeld. Als nabestaanden wél besmet zijn, is er op een andere manier contact over de begrafenis en wat er allemaal moet worden geregeld. Dat kan telefonisch of via beeldbellen. Ook als er een vermoeden van besmetting is, wordt er samen met de nabestaanden gekeken naar een oplossing."

Kan de begrafenis doorgaan als iemand is overleden aan het coronavirus?

"Begrafenissen kunnen doorgaan.  Ichthus Uitvaartzorg hanteert bij overledenen met een verhoogd risico extra beschermende kleding. Nabestaanden krijgen hierover uitleg. De kans op verspreiden van het coronavirus via een overledene is klein."

Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?

"Er is geen bezwaar om de overledene thuis op te baren, zelfs een opbaring met open kist is mogelijk. Handcontact met de overledene door de nabestaanden kan ook, als daarna de handen goed gewassen worden en/of gebruik gemaakt wordt van desinfecterende gel."

Kan er wel een plechtigheid worden gehouden?

"Ja, dat kan." Het aantal personen die de plechtigheid bijwonen moet wel beperkt blijven als richtlijn zou je de personen uit de 1e graad bloed- en aanverwanten kunnen denken. Dit zijn ouders, kinderen, ouders van partner en partner van kinderen aan te vullen met de zeer goede vrienden. Zij dienen tijdens het afscheid minimaal 1.5 meter van elkaar afstand te nemen. Een totaal aantal personen incusief uitvaartleider en personeel maximaal 30.

Handen schudden om iemand te condoleren, mag dat wel?

"In heel Nederland wordt het schudden van handen afgeraden." Ichthus Uitvaartzorg heeft voor de betreffende familie een persoonlijke digitale pagina ingericht voor condoleance, uiteraard kan dit ook schriftelijk.